Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 28.04.2024, 11:18

Сайт вчителя 

початкових класів

Гури Світлани Миколаївни 

Меню сайту
Вікепедія

Wikipedia

Корисні сайти
Міністерство освіти і науки України Департамент науки і освіти Харківська академія неперервної освіти Відділ освіти Валківської РДА Освіта.ua Картинки по запросу картинка олександрівська школа Олександрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені І.С.Буряка Урядовий сайт
Нова школа
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Онлайн-курс
Онлайн-курс для вчителів початкової школи
PISA
PISA
Сайт існує
Головна » 2017 » Жовтень » 10 » ДЕНЬ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ – НАТХНЕННЯ ДЛЯ ВАШОЇ ШКОЛИ
16:28
ДЕНЬ ІНТЕГРОВАНОГО НАВЧАННЯ – НАТХНЕННЯ ДЛЯ ВАШОЇ ШКОЛИ

Похожее изображение

Справжнє життя не ділиться на відрізки по 45 хвилин. Організуйте день міжпредметної співпраці для дітей, і цим збагатіть навчальну програму.

Саманта Пек

День інтегрованого навчання у школі – стіни коридорів буквально вібрують. Шкільний розклад перевернули з ніг на голову. Усі в будівлі середньої школи перебувають у русі, досліджуючи тему з різних боків. Вчителі дуже незвично об’єднуються між собою для проведення навчальних сесій, навчання цього дня – абсолютно протилежне до “звичайного”. Діти знають, що цей день сильно відрізняється від усіх інших, і їм це подобається.

Моделювання реальних умов

Інтегроване навчання (яке ще також називають комплексним курсом навчання або міждисциплінарним навчанням) ґрунтується на простій думці, що життя після школи не ділиться на відрізки по 45 хвилин. Окремі предмети, між якими діти мігрують кожного звичайного дня в школі, мають між собою багато зв’язків, які залишаються неохопленими. У реальному житті (і на роботі ХХІ століття) дорослим доводиться вирішувати проблеми, інтегруючи непов’язані між собою знання у ефективні креативні рішення. Чому б нам не помістити учнів в таке навчальне середовище, де б їм довелося використовувати міждисциплінарне мислення?

На перший погляд, цілий день інтегрованого навчання – це повна відмова від шкільної рутини, а це означає, що діти точно на вашому боці. Але день інтегрованого навчання – це набагато більше, ніж інший розклад. Так, діти, звичайно, здивовані бачити вчителя математики та хімії, які проводять один урок разом, і таке здивування переростає в зацікавлення та залученість. Але процес навчання йде ще глибше. Вчителі стають моделями справжньої співпраці, поєднуючи різні дисципліни та відмінності для створення нового сенсу. Це дуже важливий урок. Освітянам варто ставитися до Дня інтегрованого навчання як до важливої частини насиченого навчального року, міркуючи, як можна перенести зв’язки та співпрацю цього дня на уроки, які проводяться протягом усього року.

Тема дня

Хороший спосіб провести день інтегрованого навчання – підібрати для нього одну широку тему, в якій можна було б знайти багато міжпредметних зв’язків. Тема також має бути дуже актуальною, щоб діти розуміли, чому саме її обрали фокусом дня. Нещодавно наша школа провела день інтегрованого навчання, темою якого була вода. Увесь день учні рухалися між практичними воркшопами (а не лекціями чи уроками!), на яких з різних боків розглядали важливість води:

  • причини та наслідки Каліфорнійської засухи
  • що ми можемо з цим зробити
  • скільки води потребує округ Лос-Анджелес
  • наскільки кислотною має бути вода, щоб становити загрозу людському організму?

Перша і остання сесії дня встановлювали рамку, за допомогою якої учні могли вивести дискусію на рівень віри. Оскільки наша школа належить до єврейської спільноти, то ці дві сесії фокусувалися на аналізі частин тексту з Тори, у яких йдеться про цінність води для людей. Школи, не пов’язані з релігією, можуть увінчати день інтегрованого навчання таким самим глибоким аналізом тексту. Використайте вірш, уривок чи історію для того, щоб задати тему цьому незвичному дню, і поверніться до нього на останній навчальній сесії.

Наприкінці дня ми зібралися усією спільнотою для грандіозного закриття Дня інтегрованого навчання – у кулеподібну ємність зібрали усі пляшки, які учні залишали у будівлі школи. Учні зрозуміли, який ефект мають особисті дії кожного, коли побачили кількість “втраченої” води. Але вони також усвідомили, який потенціал для позитивної зміни вони мають як одна велика команда. Ми викристалізували висновки дня:

  1. Коли ми співпрацюємо, міняємо речі місцями і мислимо, виходячи за рамки, то ми можемо вивчити і впоратися із дуже серйозними питаннями.
  2. Кожна крапля має значення
  3. Усі ми діємо спільно

Організація дня інтегрованого навчання

♦Крок 1: Заручіться підтримкою.

Щоб втілити в життя день інтегрованого навчання, починайте набирати у школі команду із вчителів та адміністрації. Виступіть на педраді, щоб ваші колеги захопилися ідеєю інтегрованого навчання. Покажіть усі переваги – залученість зросте в рази, і учні різного віку матимуть шанс співпрацювати. Ви розвиватимете в учнів почуття співтовариства, коли ставитимете перед ними завдання результативно поєднати предмети.

♦Крок 2: Плануйте, співпрацюйте і плануйте знову.

Щойно ви визначилися з датою, заплануйте багато часу на міждисциплінарні та міжкафедральні збори. Це можливість посилити зв’язки в колективі, а також прокласти учням нові шляхи розуміння, як у день інтегрованого навчання, так і тоді, коли учні повернуться до “нормальних” уроків. Якщо ми хочемо, щоб діти навчилися співпрацювати, то мусимо бути для них моделлю на кожному кроці цього шляху. включаючи наші кроки “за лаштунками”. Залучіть дітей до планування. Вони можуть розклеїти хештеги по всій школі, щоб створити інтригу, або учнівське самоврядування може створити промо-відео, щоб розігріти аудиторію. Що більше зроблять учні, то краще.

♦Крок 3: Зробіть так, щоб усе спрацювало.

У день інтегрованого навчання знадобляться вчителі, які зможуть скерувати зовсім загублених учнів, або тих, які пливуть проти течії, і допомогти під час навчальної сесії. Переконайтеся, що кожен учень знає свою роль і має програму дня. Цей день дуже незвичний, отож жодне нагадування чи пояснення не буде зайвим.

♦Крок 4: Прорефлексуйте свої досягнення.

Коли ви вже перевели подих, заплануйте зустріч для рефлексії. Розгляньте такі питання:

  • Чи всі – колектив, адміністрація, учні – були залучені до дня інтегрованого навчання?
  • Як можна збільшити залученість на станціях та воркшопах?
  • Як залучити якомога більше стейкхолдерів школи?
  • Чи збираєте ви зворотний зв’язок від учнів?
  • Чи цілі спільного міжпредметного навчання співпадають з тим, як учні сприймають цей день?

Найголовніше, подумайте, як можна інтегрувати новий формат одного дня у цілий процес навчання у школі. Якщо один день інтеграції – це так круто, то уявіть, що може зробити цілий розділ (або цілий рік!) по-справжньому інтегрованої програми для ваших учнів, колективу і громади.

Переглядів: 488 | Додав: Світлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Моя кнопка
Сайт вчителя початкових класів С.М.Гури
Пошук
Годинник
Точний час Харків
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Цей день в історії
Погода
booked.net
Рекомендую
Сайт творчої групи вчителів
 
Корисні кнопки
Освітній портал каталог сайтів Видавнича група «Основа» ІТЗО Академія інноваційного розвитку освіти Сервис онлайн тестирования Мастер-Тест



Інститут спеціальної педагогіки і психології НАПН України Відкрита група у Facebook "Інклюзивна освіта в Харківській області"
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024